teisipäev, 10. oktoober 2017

Maarja kirikuhoones jäeti hüvasti EPA võimlaga

27. septembri õhtupoolik Maarja kirikusaalis meenutas paljuski aastakümneid tagasi EPA võimlas toimunut. Mängiti korvpalli, kohal oli "elavatest legendidest" koosnev kunagine Tartu Kalevi korvpallimeeskond ja seda pea oma parimas rivistuses, oli hulgaliselt publikut ja tähtsaid avaliku elu tegelasi, rokkisid tantsutüdrukud ja brassbänd tegi muusikat, peeti kõnesid – ühesõnaga oli omamoodi spordipidu.

Ürituse eesmärgiks oli öelda hüvasti pea pool sajandit kirikuhoones tegutsenud "Tartu spordi varjupaigaga" , kus tuhanded tartlased nautisid võimalust tegeleda spordiga, kus korraldati suurvõistlusi ja turniire, kus sai "ketsid jalga" Tartu Kalev, kust kerkis olümpiavõijaks J.Uudmäe ja Tokio hõbedaks 10-võistleja R.Aun ja kus nädalapäevad surus kangi ka olümpiavõitja J.Talts. Ühesõnaga – hüvasti sai jätta tõelise spordikatlaga, mis oli "täistuuridel podisenud" rohkem, kui 40 aastat.

Meeldetuletuseks



12. juulil 1941 tabas Maarja kirikut taganevate nõukogude vägede süütepomm ja püsti jäid vaid torn ja seinte müürid. Hävinesid kogu kiriku sisustus, muuseum ja raamatukogu. Varemed võeti küll muinsuskaitse alla, kuid Maarja koguduselt võeti kõik juriidilised õigused ja vara ning kogudus jätkas jumalateenistusi Peetri pihtkonnana. 1956 a. andsid Tartu linnavõimud kiriku varemetega krundi EPA-le võimla ehitamiseks. Torni kaks kivikorrust lammutati, juurde ehitati kahekorruseline kõrvalhoone ,mis galerii kaudu ühendati kirikuga. 1961 a. toimus EPA spordihoone pidulik avamine.

Spordiõhtu peasündmuseks kujunes muidugi kunagise Tartu Kalevi põhimeeste kohalejõudmine Tallinnast, saali, kus kunagi nende lähedalt nägemine juba loterii peavõiduna tundus. Ega nüüdki teisiti polnud - vanad sõbrad, endised fännid, aga, mis peamine - enamus kossutähti polnud juba aastakümneid isegi teadlikud, et see võimla veel olemas on ja seda peaaegu sellisena, kui ta lahkudes oli.

Aga oli aeg alustada ja seda tegi põlistartlane Toomas Lunge „Tartu marsiga“.

Spordiõhtu avas Maarja koguduse õpetaja Joona Toivanen, kes ürituse korraldamiseks loa andis ja isiklikult toetas, organiseeris koguduse talgupäevad, tänu millele sai kirikusaalist jälle võimla, koos autentse korvpallilauaga, mis kolikambrist leiti. Oma avakõnes toonitas õpetaja, et EPA võimla ehitamine võis olla omamoodi päästeingliks ka kirikule, sest tol ajal polnud mingit garantiid, et oleks võinud juhtuda halvim – varemed lammutatakse ja asemele ehitatakse hruštšovkad.
Õpetaja Toivanen rõhutas, et kuigi usk ja sport nõuavad mõlemad sisemist pingutust, pole Jumala arm nagu spordivõistluse auhind. Jumala arm on kõikidele inimestele tasuta. Võitlus ja pingutus on usus pigem selles, et miski ei tõmbaks inimest usu rajalt kõrvale.

Tõeliseks maiuspalaks kujunes Tartu Kalevi staarveteranide ja TÜ/Rock endiste staaride vabaviske võistlus. Meeskonnad alustasid järgmises koosseisus ja oma kunagiste numbritega särkides:

Tartu Kalev

P.Tomson - 11, A.Tammiste - 6, A.Krikun - 4, J.Salumets - 12, K.Ilves - 10, P.Kokk, - 14, H.Lill - 5, A.Lill - 15, J.Viigipuu - 15.

TÜ/Rock

M.Doronin - 11, T.Liivak - 5, P.Russak - , V.Kriisa - 7, A.Paade - 12. 

Pealtvaatajate hääleka ohetekoori saatel lõppes sõprusvõistlus viigiga 5-5, millele järgnes uue koosseisuga Rocki tantsutüdrukute hooaja esietendus. Kuid vana EPA saal nägi ka korvpalli noorte poiste esituses, seda küll ühe korvi all ja kolm – kolme vastu, kuid polnud mingit näitemängu ja "anti täisgaasiga". Suur tänu Meelis Pastak tuleviku lootuste treenimise eest aga ka EPA võimla hüvastijätu peol kaasalöömise ja juhtimise eest. Suur tänu Madis Ligi õhtu juhtimise ja värvikamaks muutmise eest! Oli ka tore, et linnapeal U.Klaasil jagus kõigi jaoks meeneid ja häid sõnu, aga samuti kindlat usku, et Eesti üldlaulupeo 150. aastapäevaks Maarja kiriku taastamine täies hoos on.

Kohal oli ka üllatuskülalisi. 1961. a. esimese korvpallireportaazi Halle Chemie ja TRÜ naiskonna vahel teinud Vello Lään, Maarja kirikus ristitud ja 1962. a. tohutu spordielamuse pakkunud Eesti – Soome poksimaavõistluse kohtunik Vello Kade, olümpiavõitja ja põline "epakas" Jaak Uudmäe , EPA endine rektor Alar Karis, kes toonase Tartu linnapea L.Jänesega 2008. a. allkirjastasid ühiste kavatsuste protokolli, mille alusel kavandati kirikuhoone andmine tagasi kogudusele ja kõrvalhoone lammutamine ja uue lasteaia ehitamine.

Seda, milline uus kirik saab olema, sai vaadata kiriku arhitektuurikonkursil osalenud võistlustööde näitusel. Suure töö ja tänu teenis Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi roll-up esitlus: „Maarja kirik kui Tartu spordi varjupaik“.

Tartu Maarja koguduse endine Õpetaja Peeter Paenurm on öelnud, et kirik tuleb üles ehitada koguduse liikmete ja Maarja kiriku sõprade annetustega, Eesti riigi, Tartu linna ja naabervaldade toel ja siinkohal oli õpetaja Joona Toivanenil suur õnn tänada ka kahte kõige suurema üksikisikust annetajat - Helgi Inez Undritzi ja Neinar Selit.

Jääb loota, et oma elu parimad spordiaastad siin kirikumüüride vahel veetnud tartlastest spordisõbrad näeksid hea meelega, kuidas nende kunagise varjupaiga asemele kerkib taas kaunis Maaja kirik.

Mitte kõik põlvkonnad ei saa öelda, et mina osalesin Maarja kiriku taastamisel. Meil Teiega, head spordisõbrad, on see võimalus. Tulge kaasteelisteks.

Toomas Savi


Artiklivalik

http://vikerraadio.err.ee/v/sport/loigud/59fc8b70-a92e-483a-a070-d7d48bfdd42a/huvasti-epa-voimla
http://sport.err.ee/633601/huvasti-epa-voimla-ole-hoitud-ka-edaspidi
http://www.err.ee/632990/korvpallilegendid-jatsid-epa-voimlaga-loplikult-huvasti
https://reporter.postimees.ee/4261439/reporter-kirik-spordisaal-pidas-lopupidu
http://podcast.kuku.postimees.ee/podcast/intervjuu-huvasti-epa-voimla-toomas-savi/
https://tartu.postimees.ee/4257697/galerii-ja-video-korvpallikorufeed-jatsid-epa-voimlaga-huvasti
http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/uudised/epakad-jatavad-voimlaga-huvasti-teised-olid-meie-peale-vihased-et-pagana-pollumehed-on-nii-tugevad?id=79635344
https://sport.postimees.ee/4258227/video-milliste-malestustega-jatsid-korvpallilegendid-epa-voimlaga-huvasti
https://pleier.postimees.ee/article/4257697/galerii-ja-video-korvpallikorufeed-jatsid-epa-voimlaga-huvasti
http://sport.ohtuleht.ee/830667/galerii-tartu-spordirahvas-jattis-epa-voimlaga-huvasti
https://www.pilguheit.ee/article/124731896/video-korvpallilegendid-jatsid-epa-voimlaga-huvasti


Pildimeenutusi läbi Are Tralla kaamerasilma































































































Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar